tiistai 31. toukokuuta 2011

Peruskoulun paikka




Joskus kun olen töissä (olen aika usein töissä, sen vuoksi olen, kun muuten pitävät laiskana) ja siellä töissä kun on työn ohessa pääkopalla paljon vapaata aikaa, tulee sitä harmaata möhjää häirittyä ajattelulla. Ajattelu kun on yksi näitä ihmisen erikoisuuksia, joihin ei kuulemani mukaan kovin moni eläin esimerkiksi pysty. Tai mistä minä tiedän, enhän minäkään aina pysty.

Sitä minä kuitenkin mietin, että kun peruskoulussa historiantunnilla tuli kulutettua koululaitoksen kovia puupenkkejä useampi vuosi, että ainoa mitä muistan näistä tunneista on opetus eri sodista.
Eli jokaisen alakouluikäisen päähän ruvetaan jo pienenä iskostamaan, että suomessa tapeltiin kaksisataa vuotta sitten näin ja näin paljon. Ja sata vuotta myöhemmin, mutta vähän kovemmin vielä.
Eikä riitä heille tämä! Sen lisäksi piti vielä pistää sinne sodan turmelemaan lapsen viattomaan päähän vielä muidenkin maiden sodat! Tuolla tappeli amerikkalaiset, (ne on kovia poikia kuulkaas tappelemaan) tuolla tappeli saksalaiset noiden kanssa ja tuolla tappeli venäläiset.

Ja niin sitä mentiin sitten sodasta toiseen ennen kun osattiin ruotsiksi päivää sanoa. (minä opettelin aikoinaan sanomaan ruotsiksi päivää, se on nolo paikka, jos menet Vaasaan ja joku sanoo ruotsiksi päivää ja joudut alkaa mokeltamaan sille suomeksi takaisin, ei anna sitten yhtään hyvää ja sivistynyttä kuvaa se)
Mikseivät ne siellä historiantuneilla iskostaneet meidän päähämme jotain mukavampaa?
Vaikka että Savossa Juhani Pentikäinen (os. Silvonen) vuonna 1947 osti pienhiomon, johon sittemmin rakennutti kenkälankkitehtaan, jonka peritytti pojalleen joka myöhemmällä iällään kärsi kihdistä.
Mutta niin vain piti opetella omat ja muiden sodat, ilman että olisi saanut hauskasti opetella vaikka Karibialaisten perinnetanssien kuvioita tai suomen perunannostokilpailuiden tuloksia.
Ei ole reilu paikka peruskoulu normaalille ihmiselle. Sitä saattaa vanhemmiten kasvaa kieroksi tuollaisen vuoksi.
Hävetkää historianopettajat, kun näin suomen nuorisosta teette traumatisoituneita ja pelokkaita! (uskokaa pois, se on jokanen rokinrämpyttäjä ja seinienmaalaaja entinen historiantunnilla traumatisoitunut oppilas)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti